Tuin aanleggen in de zomer of winter

Het algemeen geaccepteerde idee is dat het niet goed is om te (ver)planten in de zomer en in de winter. We stellen een korte vraag aan Harrie Boerhof: leggen jullie het hele jaar door tuinen aan? Is het niet zo dat het soms te heet of te koud is voor de planten om te verplanten? 30 Graden in de schaduw is dat niet te gek?

Tuin aanleggen in zomer of winter - wat zegt de hovenier?

Harrie: "We leggen het hele jaar door tuinen aan. Vanaf de 2e week van januari beginnen we met tuinaanleg. Als het 'open' weer is, dat wil zeggen als de grond niet bevroren is, doen we tuinwerk, straatwerk en alles wat er zich voordoet.

Goed voorbereid tuinen aanleggen in zomer of winter

Onze ervaring is, dat als je in de zomer een tuin aanlegt, er zelfs minder dood gaat dan normaal. In de zomer let de tuineigenaar zelf beter op of water nodig is. We zorgen dat de grond goed bemest is, voorzien van humus, goed vochtig en dan planten we de bomen en planten. Een weekje zorgen we dat de aarde goed nat blijft, dan is het de taak van de tuineigenaar om het bij te houden. Tenzij we anders afspreken natuurlijk! Wij doen soms ook het complete tuinonderhoud erbij. Als het planten goed is voorbereid, dan groeit en bloeit alles gewoon door, de planten komen namelijk uit containers, een soort plastic potten waarin ze hun wortelstelsel hebben kunnen ontwikkelen in goede aarde.

foto: een impressie van de voorraad in tuincentrum Harrie Boerhof

Een voorbeeld van tuinaanleg in de zomer

De tuinaanleg begint dus de 2e week van januari en loopt het hele jaar door totdat de vorst de bodem hard maakt. Dus ook middenin de zomer worden complete tuinen aangelegd. Als voorbeeld noem ik afgelopen zomer. We hadden we een bijzondere klus, een complete grote tuin in Terschelling, met grondwerk en straatwerk. Dat was leuk werk voor de hoveniers, organisatorisch een heel werk met de overtochten etc. Verder tijdens de zomer legden we veel kleinere particuliere tuinen aan en deden het nodige restauratiewerk. We verzorgen bij leuke oude panden nostalgisch straatwerk met zwerfkeien en oude kromme klinkers. We plantten leilindes met takken zo dik als bovenarmen. De bomen komen uit een pot, we hebben ze in de winter in potten gezet van 500-600 liter.

En tuinonderhoud dan in de zomer of de winter?

De onderhoudsploegen beginnen in februari met snoeien, voorbereiden, onderhoud van fruitbomen, etc. Het tuinonderhoud loopt het hele jaar tot halverwege december. Onderhoud gaat dus vanzelfsprekend in de zomer door. Maar ook in de winter valt er het nodige te doen zodat er het komende tuinjaar weer van de tuin genoten kan worden. Bel even of stuur onderstaand berichtje in om vrijblijvend informatie over de verschillende mogelijkheden te krijgen voor het aanleggen en onderhouden van tuinen. We hebben klanten die nu al meer dan 30 jaar een tuinonderhoudsabonnement hebben, zo'n tuinonderhoudsabonnement voorziet echt in een behoefte!"

Contact