Tuinaanleg en tuinrenovatie

Al is het tuinontwerp nog zo mooi, u hebt er niets aan als het niet goed wordt uitgevoerd. Dit kan zelfs in ieder seizoen gebeuren. Tuinaanleg is minstens zo belangrijk als een goede tekening en is werk voor vakmensen.

 

Gelukkig hebben we bij Harrie Boerhof vakbekwame hoveniers die elk tuinontwerp nauwgezet uitvoeren. Het is hun dagelijks werk: ze leggen natuurlijke zwemvijvers aan, planten solitaire bomen, zetten borders uit, etc. etc. Vanaf het plan wordt tuinverlichting, gazon, sierbestrating, de erfafscheiding, borders, een tuinterras en bijvoorbeeld beregening aangelegd.

 

De hoveniers werken in meerdere vaste teams waarin sommigen specialisaties hebben. Er is een vaste timmerploeg voor houtbouw, een ploeg voor onderhoud, meerdere ploegen voor aanleg en ervaren medewerkers voor aanleg van tuinverlichting.

 

Foto: de aanleg van een landschappelijke tuin met zwaar materieel in Eemster

De basis van tuinaanleg, het grondwerk

Nadat het tuinplan is gemaakt, wordt eerst gestart met het grondwerk. Degelijk grondwerk is essentieel voor een mooie tuin. De ondergrond voor de bestrating, de fundering voor bouwsels, leidingwerk, het verwijderen en afvoeren van slechte grond en oude boomstronken, bekabeling voor verlichting... we maken het allemaal in orde voordat we verder gaan. We zullen dit zo efficiënt mogelijk laten verlopen, soms door de inzet van zwaar materieel, soms heel voorzichtig met de hand. Onze mensen staan voor u klaar.

Foto: de aanleg van een stadstuintje met de hand in Assen

Is gewone tuinaanleg of tuinrenovatie nodig?

Het verschil tussen een tuinrenovatie en een totaal nieuwe aanleg is natuurlijk dat er rekening gehouden moet worden met een bestaande situatie. Dat kan verschillende kanten opgaan: van gedeeltelijk behoud van de structuur en aanwezige beplanting tot het volledig herinrichten en beplanten.

 

Renovatie kan nodig zijn vanwege allerlei redenen: bijvoorbeeld ernstig achterstallig onderhoud of beplanting en bomen zijn lelijk geworden of dood gegaan. Het kan ook zijn dat de tuin aan nieuwe eisen moet voldoen, gezinsuitbreiding, watermanagement, aan allerlei nieuwe wensen die komen bovendrijven of als de stijl van een tuin niet (meer) bij uw smaak past.

 

Soms is het voldoende om sfeer terug te brengen door verwijderen of vervangen betonklinkers door gebakken klinkers met accenten van keienbestrating. Het kan nodig zijn dat bomen aangepakt moeten worden, borders opgeknapt moeten worden, etc. Daarbij kunnen we ver gaan in het hergebruiken van materialen, of juist alles vernieuwen.

We zien ook dat handige tuineigenaars met voldoende tijd graag zelf een deel van het werk willen doen, prima! Anderen willen het liefst op vakantie en terugkomen in hun nieuwe paradijs - genoeg te kiezen dus...

 

Tijdens het vooroverleg laten we de mogelijkheden zien en maken we samen een tuinplan. Tussentijdse inzichten worden met u besproken. Zo werken we in samenspraak toe naar een aantrekkelijke tuin met een hoge kwaliteit.

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag met de realisatie van uw droomtuin!

Ons werkgebied strekt zich uit over heel Nederland vanuit Drenthe en de wijde regio, Meppel, Hoogeveen, Groningen en Drachten.